Hva trenger du for å starte med saltvann?
Hva trenger du for å starte med saltvann?
Før du tar steget inn i saltvann’s verden trenger du litt utstyr. Med ett stort utvalg av utstyr kan det være vanskelig å vite nøyaktig hva en trenger. Under finner du en liste over det mest vanlige du finner hos akvarister. Ikke alt på listen er nødvendig, men noen av tingene vil gjøre hobbyen lettere og i mange tilfeller øke sjansen at du lykkes.
Akvarium
Du kan fint bruke ett ferskvann’s akvarium til saltvann. Største forskjellen mellom disse to typene er at akvarier til saltvann har enten sump eller ett kammer på baksiden for å holde utstyr som retur pumpe, varme kolbe, skummer, reaktor og annet utstyr. I tillegg vil de fleste saltvann’s akvarier ha Opti-white glass. Hvor stort akvarium burde du velge? Jo større akvarium, jo mer stabilt er det med tanke på endringer i vann verdier. Men større koster ofte mer, er litt mer arbeid og er dyrere i drift. Som ett eksempel, så er det mye lettere og billigere med ett akvarium på 70L vs 700L.
Med lettere, tenker vi på ukentlige gjøremål som skrape alger på glass, vann bytte, og ligende rutine arbeid. Det og bytte 10% vann på 70L er lettere og raskere en på 700L. Men kan være mer arbeid når det kommer til å holde vann verdier stabilt pga endringer skjer raskere i små akvarier.
Sand og stein
Saltvann’s akvarier bør inneholde levende stein eller stein og sand ment for saltvann. Disse to tingene gir et viktig grunnlag for det biologiske filteret i akvariet. Du skal ikke bruke grus eller annet substrat beregnet til ferskvanns akvarier. Det er ikke nødvendig med sand/substrat og det finnes flere flotte systemer uten. Begge gir fordelere og ulemper. Men en ting å ha i bakhode er at enkelte dyr trenger sand.
Belysning
Lys er ekstremt viktig i saltvanns akvarier, spesielt om du ønsker koraller. Disse dyrene får faktisk 80% av næringen fra lyset. Så riktig lys laget for dette er nødvendig om du ønsker at korallene dine skal ikke bare trives men vokse i fangenskap. Her kan du velge mellom T5, HQI eller LED hvor LED er mer vanlig. Skal du kun ha fisk, er ikke lys like kritisk, men fisk som går under dårlig belysning vil me tiden miste sine flotte farger. Koraller som SPS krever mer og sterkere belysning en LPS og myk koraller.
Varme/kjøling
Skal du holde fisk og koraller fra tropiske plasser, ønsker du at temperaturen ligger mellom 24-25 grader. Skal akvariet stå en kjølig plass vil varmekolbe være en lur investering. Skal du derimot ha fisk eller koraller fra kaldere områder, så er kjøler anbefalt. I noen tilfeller kan det være lurt med kjøler om huset/rommet akvariet står i blir varmt om sommeren! I noen tilfeller vil en vanlig vifte være nok for å redusere temperaturen, kobles dette sammen med en varme styrings enhet vil denne automatisk slå av/på kolben og viften for å holde det stabilt.
Retur pumpe
Følger det ikke med retur pumpe til akvariet, eller du har planer om å ha sump, trenger du en pumpe som frakter vannet tilbake til displayet. Er du usikker på hvor kraftig pumpe du trenger, så står dette ofte i beskrivelsen på de fleste saltvanns akvarier. Men er du i tvil, er det bare til å høre med oss. Du finner pumper som kan programmeres, styres via wifi eller enkle av/på.
Flow/Sirkulasjons pumper
Ekstra pumper som gir meg sirkulasjon kan være kritisk for å lykkes. Spesielt i større akvarier om du har planer om å ha fisk eller koraller som bor i områder med mye strøm i vannet. Nok sirkulasjon i ett system hjelper også med å holde skitt og smuss i å samle seg, men holder det gående i vannet slik at fisk, nyttedyr, koraller eller mekanisk filtrering fanger opp partiklene.
Protein skummer
Protein skummer er ett av de mest effektive verktøyene vi har i saltvann. Denne hjelper med å fange opp organiske forbindelser som mat og avfalls partikler i vannet. Noe som bidrar med å holde Nitrat og Fosfat nede. Spesielt effektivt i systemer med mye fisk eller når det fôres hyppig. Vi anbefaler ikke protein skummer i akvarier under 70L, rett og slett fordi etter vår erfaring har dem veldig lite effekt i små systemer. Må vi bruke skummer? Ja og nei, det spørs helt på hvor mye fisk, størrelsen på systemet og fôring som utføres i systemet. Men de aller fleste akvarier på 70L og oppover har nytte av en effektiv protein skummer.
Doserings pumper
Doserings pumper letter jobben med å dosere Kh, Ca og Magnesium enten i balling form, eller 2-part. Disse pumpene stilles enkelt inn for å dosere x antall ml daglig for å holde de mest kritiske vann verdiene stabilt. De kan også brukes til å dosere andre ting som sportstoffer, bakterier eller tilskudd som amino syrer. Skal du kun ha fisk, kan du i fleste tilfeller droppe doserings pumper.
ATO/Automatisk vann på fylling
ATO er en av de tingene som du ikke angrer på at du kjøper. Vannet i akvariet vil fordampe og det betyr at alle partiklene blir igjen i akvariet, som feks saltet. Etterfyller du ikke akvariet med ferskvann/osmose vann vil saltinnholdet øke i akvariet og i tillegg vil du risikere at pumper går tørt og går i stykker. Noen akvarier kommer med automatisk system, andre krever dette som tilbehør. ATO har enten en eller to sensorer og en pumpe som fyller på akvariet automatisk! Spesielt gunstig om du skal vekk noen dager eller på ferie! Bare sørg for at du har nok vann i en beholder.
Osmose/RODI
Osmose system er ett rensesystem for å lage vann til saltvann. Selvom vi lever i ett land med utrolig bra vannkvalitet, varierer kvaliteten fra plass til plass. Selvom vannet ikke er farlig for oss mennesker eller dyrene, kan det inneholde partikler som vi ikke ønsker i ett lukket system. Disse partiklene kan rett og slett være næring til plager som alger eller cyano. Ett osmose anlegg kobles opp til en kran hjemme hos deg, enten i dusjen, kranen ute eller vaskerommet. De kommer i ulike størrelser hvor noen produserer mer vann i døgnet en de andre. Noen butikker selger eller deler ut gratis RO vann, men vi anbefaler alle å investere i ett osmose anlegg og ha en dunk eller to med vann klart i tilfelle noe skulle gå galt. Vann holder seg fint over lengre tid i en lufttett beholder. Noen kommer utstyrt med en TDS måler, da får du digital avlesning som viser om filterne må byttes. Du ønsker 0 i TDS av vannet som brukes.
Salt
Dessverre kan vi ikke bruke vanlig bordsalt til å lage saltvann til dyrene våres. Saltvann i sjøen inneholder mer en 70 forskjellige elementer. Salt selges som oftest i 22kg bøtter og det finnes en rekke forskjellige produsenter og merker på markedet. Det som skiller dem er kvalitet, innhold som vitaminer, bakterier og pris. Vi har i flere år brukt Aquaforest Reef og Probiotic salt med god suksess og anbefaler Reef Salt til alle nye akvarister!
Refractometer
For å måle at du blander ut riktig saltinnhold til dine dyr, trenger du en refractometer eller en digital salinitets måler. Bare husk at disse må kalibreres regelmessig så ha kalibrerings veske tilgjengelig! Det er viktig å kjøpe refractometer som er laget for å måle saltvann og ikke til brygging eller mat.
Vi anbefaler Hanna Salinity da denne er enkel og handy for å måle saltvann, og samtidig måler temperaturen.
Test kit
En av tingene du lærer når du driver med saltvann er vannkjemi. Her er det mye å sette seg inn i, og etter 10år + i hobbyen lærer jeg nye ting om dette. Stabile vann verdier er nøkkelen om du ønsker å lykkes med koraller. Det å teste vann regelmessig er ikke nødvendig men anbefalt. Slik at du vet hva som skjer oppi baljen din. Med hyppig vann test kan du fort se om ting er på riktig spor, eller unngå problemer i fremtiden. Skal du kun ha fisk, vil test kit til å måle Nitrat, Nitritt, Ammoniakk, pH og Fosfat være nok. Nitritt og Ammoniakk måles som oftes bare i starten, men kan være handy å ha liggende om problemer skulle oppstå (spesielt i oppstarts fasen) Ønsker du koraller i tillegg, så trenger du Kh, Kalsium og Magnesium test kit. De selges enten i form av dråpe tester, men er du farge blind eller har dårlig syn kan digitale lesere som Hanna være best, i tillegg er de ofte mer nøyaktige.
Det finnes mye annet der ute til Saltvann som hjelper med å gjøre hobbyen litt lettere og/eller løse problemer. Men i denne listen så har vi gått gjennom det mest vanlige.
Om du har spørsmål om hvilket utstyr du ønsker, ta kontakt med oss så skal vi hjelpe deg med å finne riktig utstyr!